پریسا شیخ زاده مصدق؛ غلام بهزاد؛ ناصر زارع؛ میترا رستمی
چکیده
بهمنظور بررسی تاثیر کاربرد نانوسلنیوم در بهبود شاخصهای فتوسنتزی، صفات بیوشیمیایی و افزایش تحمل به سرمای کلزای پاییزه، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 98-1397 انجام گرفت. تیمار آزمایشی شامل محلولپاشی غلظتهای نانوسلنیوم (صفر (شاهد)، 25 و 50 میلیگرم در لیتر) در ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تاثیر کاربرد نانوسلنیوم در بهبود شاخصهای فتوسنتزی، صفات بیوشیمیایی و افزایش تحمل به سرمای کلزای پاییزه، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 98-1397 انجام گرفت. تیمار آزمایشی شامل محلولپاشی غلظتهای نانوسلنیوم (صفر (شاهد)، 25 و 50 میلیگرم در لیتر) در مرحله 8-6 برگی بود. نتایج نشان داد محلولپاشی بوتههای کلزا با غلظتهای مختلف نانوسلنیوم موجب افزایش معنیدار محتوای نسبی آب برگ، رنگیزههای فتوسنتری، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی، بقای زمستانه بوتهها و عملکرد دانهی کلزا گردید. بیشترین محتوای نسبی آب برگ، فلورسانس بیشینه (Fm)، حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم II (Fv/Fm)، فلورسانس متغیر (Fv)، محتوای اسید آمینه پرولین و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز در بوتههای محلولپاشی شده با 50 میلیگرم در لیتر نانوسلنیوم بهدست آمد. نانوسلنیوم از طریق افزایش میزان Fv/Fm، فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی و میزان اسیدآمینه پرولین، موجب افزایش درصد زندهمانی بوتههای کلزا به میزان 18/7 تا 94/8 درصد شد. محلولپاشی بوتههای کلزا با غلظتهای 25 و 50 میلیگرم در لیتر نانوسلنیوم سبب افزایش عملکرد دانه بهترتیب به میزان 10/28 و 19/34 درصد شد. بهطور کلی نتایج نشان داد که کاربرد نانوسلنیوم با غلظت 50 میلیگرم در لیتر تأثیر مثبت و معنیداری بر صفات بیوشیمیایی و شاخصهای فتوسنتزی کلزا داشت که این موضوع سبب شد تا تحمل به سرما در بوتههای کلزا افزایش یابد.